Tutorialfilmpjes AW

1. WordPress, de basis

In dit filmpje probeer ik uit te leggen wat de ‘voorkant’ en ‘achterkant’ van een website zijn. Daarnaast leg ik uit wat een ’thema’ precies doet voor een WordPress site. Ik loop alle plugins even bij langs en laat je zien waar de pagina’s zitten. Je krijgt kort uitleg over zogenaamde ‘shortcodes’ en wat ze doen. En ook maken we alvast een klein uitstapje naar de ‘widgets’, die invloed hebben op de ‘sidebar’ en ‘footer’. Alle termen die hier tussen haakjes staan, worden in dit filmpje uitgelegd.


 2. Homepage aanpassen 1 – Bannerplaatje

In dit filmpje leg ik uit hoe je een plaatje kunt uploaden naar de site, via ‘Media’ en de ‘Bibliotheek’. Daarnaast leg ik uit hoe je in het thema ‘Boldy’ een plaatje dat is geupload, kunt instellen als bannerplaatje. Ook geef ik aan wat het voorkeursformaat voor dat plaatje is.


 3. Homepage aanpassen 2 – De slider

In dit filmpje laat ik zien hoe je de slider moet aanpassen. Je krijgt hier ook de formaten van de afbeeldingen binnen de slider te zien en hoe je die afmetingen kunt achterhalen. Er wordt tevens uitgelegd hoe je de teksten kunt aanpassen. En als bonus krijg je een heel klein stukje HTML-code te zien, waarmee je een zogenaamde BReak kunt maken, waardoor je tekst vanaf een door jou gekozen plek op de volgende regel komt te staan. Dit alles werkt samen met ‘media’ en de ‘bibliotheek’. Je leert hier ook hoe je een plaatje vanuit je bibliotheek in een pagina kunt plaatsen. Dat kan ook handig zijn voor andere pagina’s, die helemaal niets met de slider te maken hebben.


4. Homepage aanpassen 3 – Homeboxes

In dit filmpje leg ik uit waarom er een drietal dubbele pagina’s bestaan. Dat wil zeggen dat de naam dubbel voorkomt. Met behulp van dit filmpje leg ik uit hoe je beide pagina’s kunt aanpassen en wat het effect op de site is. Je kunt dan de drie homeboxes op de homepagina aanpassen en ook, indien gewenst, laten verwijzen naar andere pagina’s.


5. Homepage aanpassen 4 – Facebook en footertekst

Een kort filmpje waarin ik uitleg waar zich de Facebook-link bevindt, zodat je die kunt aanpassen of verwijderen. Ook leg ik uit waar de ‘copyright-tekst’ te vinden is en hoe je die, eventueel, kunt aanpassen.


6. Nieuwe pagina aanmaken en in beide menu’s plaatsen

Als je deze uitgebreide tutorial goed doorhebt, kun je doen wat in de titel staat. Ik durf zelfs wel te zeggen dat deze tutorial je in staat stelt om de website in te delen zoals je dat zelf graag wilt. Je leert omgaan met het top-menu en hoe je dit zelf samenstelt, maar je leert ook om het zij-menu aan te passen met behulp van widgets. Een redelijk lange tutorial, maar wel degene die je de vaardigheden bijbrengt die je het meeste nodig zult hebben.


7. Linkjes maken, tekst plakken en YouTube-filmpjes embedden

De titel geeft al redelijk goed aan wat je in dit filmpje nog tegenkomt. De ‘linkjes’ waar het hier over gaat, worden ook wel eens hot-links genoemd. In dit filmpje leer je hoe je zowel van een plaatje als van een stuk tekst een linkje kunt maken. Tekst plakken vanuit Word kan nog wel eens problematisch zijn in de WYSIWYG-editor van WordPress. In het filmpje lees je een paar manieren om deze problemen tot een minimum te beperken. Je leert daarnaast hoe je in de WYSIWYG-editor een enkele regel, in plaats van een dubbele regel kunt ‘enteren’. En tot slot nog een voorbeeldje van hoe je een YouTube filmpje op je site kunt ‘embedden’.